Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

C Dökümanları

Aşağa gitmek

C Dökümanları Empty C Dökümanları

Mesaj  @Admin-Kral@ Salı Nis. 29, 2008 12:08 am

Evet C derslerinin ilk dokumanı. Öncelikle C programları yazabilmek için gerekli aletleri temin edelim. Bir adet notpad ve bir C compiler (yada bir linux makine, shell). Pek de bir şey gerekmiyormuş ne güzel. Compiler olarak miracle C, borland yada visual C compilerı öneririm. Compilerın nasıl kullanıldığına sonra değineceğiz.

Çok teorik girişler yapılabilir ama ben pratikten girecem biraz. Direk bir program yazıyorum ve üzerinde temel açıklamaları yapıyorum. Kod yazmaya başlamadan önce belirteyim. C de bir satırda // işaretlerinden sonra yazılanlar kod olarak kale alınmaz. Dokumanlarımızda kodları acıklama amaçlı olarak // işaretleri kullanılacaktır:

#include<stdio.h> // 1.satır
main() // 2.satır
{ // 3. satır
printf("Holey ilk programimi compile ettim"); // 4. satır
return 0; // 5. satır
} // 6. satır


Bu programı compile eder çalıştırırsanız, “Holey ilk programımı compile ettim” diye bir yazı verecek ekrana. Simdi bu kodları inceleyelim mantığını öğrenelim. 1. satırda #include<stdio.h> yazıyor. Bunu her programımızın başına yazacaz. Bu komut, compiler'a programımızda kullanacağımız library (kutuphane) dosyalarını gösterir. stdio.h bir kütüphane dosyasıdır. İçinde girdi ve çıktıları yöneten fonksiyonların komut bilgisini tutar."stdio" nun acılımı "standart input output" dur standartın üc harfi, input ve outputun ilk harfleri: stdio.h

sonundaki .h da dosyanın uzantısıdır.C de kütüphane dosyaları hep .h uzantılı olur.Her compiler'la beraber lib klasoru altında hazır vardır bu kütüphane dosyaları. input girdi output da cıktı anlamına gelir. Program ekranımıza bir yazı veriyorsa bu bir outputtur. Program çalışınca durup bir girdi bekliyorsa bu bir inputtur. 4.satırda yazdığımız printf bir output komutudur. Ekrana bilgi verir.

Eğer biz programın başına #include<stdio.h> yazmazsak compiler bu output komutunu tanımaz. Çünkü printf in kullanımı stdio.h dosyasının içinde yazılıdır. ilk satırın mantığı anlaşılmıştır artık sanırım.

Gelelim 2.satıra burada yazan main() bir fonksiyondur. Programımızın ana fonksiyonu. Tüm programın yapacağı iş bu fonksiyonun içinde anlatılır compiler'a. C de fonksiyonlar ismi, yanında açılan parantezler, ve içindekileri belirten { } kısımlarından oluşur.

main()
{

}


seklinde. Burdaki { } lar fonksiyonun içeriğini ve sınırlarını belirler. main fonksiyonun ismidir.main ismi compiler tarafından ana kısım olarak tanınır. Her programda bulunması şarttır. () parantezler ise fonksiyonun bi girdi alıp almadığını gösterir. Şimdilik biz main fonksiyonunu bir girdi almadan kullanıyoruz bu yüzden parantezlerin içi boş. Fonksiyonları sonraki dokümanlarda geniş bir şekilde anlatacam.

4.satırda printf komutunun kullanımı görülmektedir.input ve output komutları sonra detaylı bir şekilde anlatılacak.

5.satırda return fonksiyonun çıktısının ne olacağını belirler. Biz ana fonksiyonumuzun bir çıktı vermesini şu an istemiyoruz.

Zaten printf komutu ile çıktımızı aldık. return 0; diyerek compiler'a main fonksiyonumun baska çıktısı yoktur diyoruz. Bu satırı yazmak da şart değildir. Ama bazı compiler'lar sorun çıkarabilir diye ekledik bu komutu da.

Dikkat edilmesi gereken bir şey de C de her komuttan sonra noktalı virgül ( kullanılmasıdır.Bu, cümlelerden sonra nokta koymak gibidir.

Gelelim compile etme işine. Programımızı bir notpad de yazdıktan sonra bunu mesela "ilkprogramim.c" seklinde uzantısı .c olacak şekilde kaydediyoruz. Sonra shell kullanıyorsak "gcc ilkprogramım.c" komutu ile compile ediyoruz. Bulunduğumuz klasörde a.out diye bir çalıştırılabilir dosya oluşacaktır. ./a.out yazarsanız program çalışır. exploit derleyenler bilirler Eğer windows'da bir compiler kullanıyorsak. Compiler'ın bulunduğu klasöre ilkprogramim.c yi atacaz ve compiler'ımızın kullanımına göre mesela benim kullandığım borland için "bcc32 ilkprogramım.c" yazacaz komut isteminde.(ama komut isteminde compilerın bulundugu klasore gelmemiz lazım once). Sonra ilkprogramım.obj diye bir dosya oluşturacak compiler. Son adım olarak "make ilkprogramım.obj" yazarsak ilkprogramım.exe diye bir çalıştırılabilir dosya oluşacak. Artık ilkprogramım.exe yazarak programı calıstırabiliriz.

İlk ders bu kadar. Her dokümandan sonra bir pratik yapma adına bir ödev veriyorum. Ödev: bir C compiler yada gcc komutu calışan bir shell bulun. Yazdığım programı compile edip çalıştırın.
@Admin-Kral@
@Admin-Kral@
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 161
Kayıt tarihi : 28/04/08
Nerden : Trabzon

http://endamar.tr.gg

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz